|
Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami
|
|
Zdjęcie z fotoradaru straży miejskiej, nie widać twarzy |
| Autor |
Wiadomość |
_tomek_
Posterunkowy

|
Wysłany: 2010-11-11, 11:03 Zdjęcie z fotoradaru straży miejskiej, nie widać twarzy
|
|
|
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym Forum
Z góry chciałbym zaznaczyć, iż jestem świadomy istnienia prawomocnych orzeczeń sądowych w podobnej sprawie, m. in. Postanowienia Sądu Rejonowego w Kościerzynie z 14 grudnia 2009 r., sygn. II Ko. 417/09
W związku z tym, iż samochód, którego jestem właścicielem został uchwycony przez fotoradar należący do straży miejskiej, otrzymałem odpowiednie wezwanie, z załączonymi oświadczeniami i kopią zdjęcia. Zdjęcie to nie wskazuje, kto prowadzi samochód, a ja tego nie wiem. Abstrahuję od tego, że standardowo w pouczeniu straż piszę o 3 rodzajach załączonych oświadczeń, a ja tego z numerem 3 nie otrzymałem .
Jak już napisałem, nie wiem kto prowadził w ten dzień samochód należący do mnie. Jaką powinienem zastosować procedurę. Udaję się na posterunek straży miejskiej, i stwierdzam tak jak wyżej, że nie wiem, kto prowadził samochód. Potrafię wymienić osoby ale jest ich wiele, w związku z tym pytanie numer 1
1. Czy wymieniać z imienia i nazwiska wszystkie osoby, które mogły w ten dzień prowadzić mój samochód, czy stwierdzić po prostu, że nie wiem, kto to był?
Następnie, domyślam się, iż strażnik zaproponuje mi dobrowolne poddanie się karze za wykroczenie określone w art. 97 Kodeksu Wykroczeń w związku z art. 78 ust. 4 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym, polegające na niewskazaniu, komu powierzyłem pojazd. Kolejne pytanie/a
2. Czy podpisać podsunięte mi oświadczenie o w/w treści?
Jesli tak, to
3. Jaka jest dalsza procedura? Płacę mandat i odwołuję się do Sądu Rejonowego w danym mieście?
4. Do jakiego Wydziału Sądu skierować odwołanie?
Jeśli nie podpisywać w/w oświadczenia, to
5. Co robić?
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi |
|
|
|
 |
osclbn
Aspirant Sztabowy

Pomógł: 417 razy Dołączył: 10 Sie 2009 Posty: 4670 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2010-11-11, 11:20
|
|
|
| _tomek_, według mnie zgłoś na SM że nie wiesz kto kierował. Oni wtedy powinni zostawić tą sprawę, ewentualnie przekażą ją policji. |
|
|
|
 |
_tomek_
Posterunkowy

|
Wysłany: 2010-11-11, 13:28
|
|
|
| czyli, rozumiem, że mam nie podpisywać oświadczenia o tym, że nie wiem kto kierował i nie przyjmować grzywny za nie wskazanie kierującego? |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1615 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 17202 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-11-11, 14:58
|
|
|
| Spróbuj zasugerować im że przyjmujesz mandat ale bez punktów bo nie wiesz kto prowadził zasłaniając się niepamięcią. Bo to że mandat dostaniesz jest pewne. |
_________________ Like it!
Cytat miesiąca na forum: Prawdopodobnie może gdzieś być ale nie wiem gdzie bo nie widziałem ale znajomy znajomego co ma znajomego widział bo zatrzymali jego znajomego. |
|
|
|
 |
Przemo
Nadinspektor

Pomógł: 488 razy Wiek: 40 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 3941 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2010-11-11, 15:20
|
|
|
| Strażniki nie mogą teraz dawać mandatu bez punktów. Albo walą mandat za przekroczenie prędkości czyli kasa + punkty albo za niewskazanie muszą sprawę przekazać Policji ew sądowi. |
_________________ Lewy pas to nie kółko różańcowe |
|
|
|
 |
_tomek_
Posterunkowy

|
Wysłany: 2010-11-11, 15:54
|
|
|
| Robi napisał/a: | | Spróbuj zasugerować im że przyjmujesz mandat ale bez punktów bo nie wiesz kto prowadził zasłaniając się niepamięcią. Bo to że mandat dostaniesz jest pewne. |
a jak się do tego co napisałeś ma przytoczone przeze mnie wcześniej orzeczenie?
http://www.fotoradary.net...arow-vt1224.htm
| Przemo napisał/a: | | Strażniki nie mogą teraz dawać mandatu bez punktów. Albo walą mandat za przekroczenie prędkości czyli kasa + punkty albo za niewskazanie muszą sprawę przekazać Policji ew sądowi. |
Czy orientujesz się jak na policji może wyglądać przebieg zdarzeń? W sądzie to sobie już raczej wyobrażam, ponieważ sprawa byłaby tam wszczęta niejako z urzędu |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1615 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 17202 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-11-11, 17:04
|
|
|
Tzn. o co konkretnie pytasz |
_________________ Like it!
Cytat miesiąca na forum: Prawdopodobnie może gdzieś być ale nie wiem gdzie bo nie widziałem ale znajomy znajomego co ma znajomego widział bo zatrzymali jego znajomego. |
|
|
|
 |
_tomek_
Posterunkowy

|
Wysłany: 2010-11-11, 17:50
|
|
|
| jeżeli sprawa skierowana zostanie na policję, to czy zaproponują te same rozwiązania co straż miejska (te same oświadczenia) i czy będą opierać swoje działanie o te same przepisy? Co zrobią, jeśli oświadczę, że nie potrafię określić, kto jechał samochodem? |
|
|
|
 |
Przemo
Nadinspektor

Pomógł: 488 razy Wiek: 40 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 3941 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2010-11-11, 18:58
|
|
|
| Policja może tobie dać mandat za nie wskazanie kierujacego bez punktów. |
_________________ Lewy pas to nie kółko różańcowe |
|
|
|
 |
_tomek_
Posterunkowy

|
Wysłany: 2010-11-11, 20:42
|
|
|
No to wracamy do pierwszego posta.
Czy jak policja da mi mandat za nie wskazanie osoby kierującej, to lepiej jest go przyjąć i się odwołać do sądu (mniemam, że tak, przytoczone orzeczenie), czy go nie przyjmować? |
|
|
|
 |
Maryanek
Generalny Inspektor

Pomógł: 213 razy Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 2561 Skąd: Środa Wielkopolska
|
Wysłany: 2010-11-11, 21:27
|
|
|
Jeśli dostaniesz go od Policji to od czego chcesz się odwoływać Płacisz i po zabawie. |
|
 |
_tomek_
Posterunkowy

|
Wysłany: 2010-11-12, 08:44
|
|
|
Nieważne, poradzę sobie
wszystko sprowadza się do tego, że ja nie chce zapłacić tego mandatu, ponieważ zdjęcie nie przedstawia kto prowadził samochód, a ja nie potrafię tego wskazać. Karanie mnie za nie wskazanie osoby prowadzącej, jeśli obiektywnie nie potrafię tego zrobić, na podstawie przytoczonego wcześniej orzeczenia Sądu Rejonowego w Kościerzynie z 14 grudnia 2009 r, jest bezpodstawne.
To o co głównie mi chodziło, to czy wobec powyższego, lepiej jest przyjmować mandat i się odwoływać, po zapłaceniu go, do sądu, czy go nie przyjmować i spowodować, iż z automatu sprawa zostanie skierowana do sądu |
|
|
|
 |
andrzej59
Komisarz

Pomógł: 122 razy Dołączył: 15 Sie 2009 Posty: 540 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2010-11-12, 14:13
|
|
|
| _tomek_ napisał/a: | | To o co głównie mi chodziło, to czy wobec powyższego, lepiej jest przyjmować mandat i się odwoływać, po zapłaceniu go, do sądu, czy go nie przyjmować i spowodować, iż z automatu sprawa zostanie skierowana do sądu |
Bardziej logiczne jest nie przyjmowanie mandatu. Przyjęcie mandatu niejako jest wyrażeniem racji nakładającego mandat. W drugim przypadku jest zasadne gdy są przekroczone jakieś procedury ( np. upłynął jakiś termin itp.) a nie kwestia samego wykroczenia.
Z tego co piszesz wykroczenie było ewidentne, więc w jakiś sposób kara też powinna być nałożona - kompromis, płacisz a nie masz punktów.
Wymiganie się bez płacenia i bez punktów raczej nie realne. |
_________________ NIE JEDŹ SZYBCIEJ NIŻ LECI TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!! |
|
|
|
 |
dinho
Podkomisarz

Pomógł: 239 razy Wiek: 31 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 2558 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-11-12, 15:22
|
|
|
Chyba że masz znajomości to się wywiniesz albo pracujesz w |
|
|
|
 |
andrzej59
Komisarz

Pomógł: 122 razy Dołączył: 15 Sie 2009 Posty: 540 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2010-11-12, 17:20
|
|
|
| Chyba że .......... samochodem jechało kilka osób mających uprawnienia i są głęboko przekonane, że to one w czasie zrobienia zdjęcia prowadziły samochód i podpisało (każde osobno) stosowne oświadczenia. |
_________________ NIE JEDŹ SZYBCIEJ NIŻ LECI TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Support forum by phpBB3 Assistant Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |